PILVI taskuvaippa bambufleece koko 2 säätyy eri kokoihin ja sen sisäpinta on harmaanväristä pehmeää ja antibakteerista bambusta valmistettua fleecekangasta. Vaipan pienempi koko ollut äitiyspakkauksissa 2015-16! Vaipassa käytetty fleecekangas ei ole perinteistä muovikuitua, vaan lanka on valmistettu bambusta! Tarrat ovat erityisen pehmeät. Ulkopinta on polyuretaanilaminoitua kangasta, joko polyesteria taikka pehmeää ja hienokuituista minkee karvaa ( kirahvi ). Vaippaa valmistetaan kahdessa koossa. Peruskoko 1 sopii vastasyntyneestä n. 11-12 kg. Koko 2 sopii n 8 kg-16 kg. Koko 1 saattaa riittää vaippaiän, jos vauva oppii kuivaksi aikaisin. Vaippamallin koko säätyy neppareilla. Vaippoihin on saatavilla kahdenlaisia imuja:
PILVI taskuvaippa bambufleece koko 2 (8-16 kg):
1. harmaa bambufleecepintainen imu, jota voidaan käyttää myös ihoa vasten ja jonka sisäosassa on erittäin imukykyistä mikrokuitua sekä
2. valkea kokonaan mikrokuituinen imu, joka on mukavan taipuisa ja sopii erityisesti pienille vauvoille.
Vaippasetteihin kuuluu aina 2 kpl imuja. Aivan pienelle vauvalle riittää yksi imu ja isommalle käytettään molempia imuja. Setteihin kuuluu mikrokuituiset imut. Voit ostaa harmaita bambufleepinnalla olevia täytteitä erikseen. Niitä voi käyttää suoraan vaipan pinnalle, laittamatta taskuun sisään.
PILVI taskuvaippa bambufleece koko 2 (8-16 kg) on 100%:sesti omaa suunnitteluamme. Mitoitus on istuva ja lahkeensuut ja vyötärö ovat pehmeät. Mallia valmistetaan poikkeuksellisesti Kiinassa, kuitenkin eettiset periaatteet huomioiden.
Vaipoista löytyy arvioita: http://siskoneule.blogspot.com/2015/04/vuoden-2015-aitiyspakkauksen.html
Yleisiä kestovaippaohjeita:
Käyttö
Aseta imu vaipan taskuun tai sisäpuolen päälle, jos käytät luonnonkuitusita imua. Säädä keskikohdan nepit sopivalle tasolle vauvan koon huomioiden. Kiinnitä vaippa vauvalle etuosan tarroilla sopivalle kireydelle. tarkista reisistä ja vatsasta, että kireys ei ole liian tiukka. Yksi sormi piäisi hädin tuskin mahtua reisiaukosta, kun se on sopiva.
Vaippa pitäisi vaihtaa aina kun se kastuu. Kestovaipat kestävät kosteutta yhtä hyvin kuin kertavaipat, mutta ne muuttuvat pinnaltaan märän tuntuisiksi. Ihon kuivana pitämiseksi voidaan käyttää erillisiä kuivapintaisia imuja tai kuivaliinoja. Kuivaliinat/ riisipaperit jättävät ihon nihkeän kuivaksi kun taas kuivapintaiset imut pitävät ihon kuivana. Biohajoavat kuivaliinat helpottavat vaipan pysymistä siistinä. Bambuliinoilla on lisäksi antibakteerinen vaikutus.
Määrä
Tarvittava kestovaippojen määrä riippuu siitä kuinka usein vaippoja pestään ja kuivataanko niitä kuivausrummussa tai narulla. Keskimäärin vaippoja tarvitaan 20 -30 kpl. Vaippapäällisiä tarvitaan 2-5 kpl, sisävaippoja 10-30 kpl. Jos vaippoja on enemmän, pysyvät ne paremmassa kunnossa, koska niitä ei tarvitse pestä niin usein. Yhdenkoon vaipat ovat kovalla käytöllä koko vaippaiän ja ne kuluvat suhteessa muita enemmän. Yhdenkoon vaippoja tulee siksi olla vähintään 30 kpl, jotta ne kestävät yhden lapsen käytön. Tällöin samat vaipat eivät ole joka päivä pesussa ja ne kerkeävät palautumaan muotoonsa pesujen jälkeen.
Kuluminen
Riittävä palautumisaika on vaipan kestokyvylle oleellista. Kun lapsi kasvaa ja painoa tulee enemmän, yhdenkoon vaippakin muotoutuu uuteen kokoon. Kuminauhat esimerkiksi venyvät suuremmiksi lapsen kasvaessa ja ellei vaippoja ole riittävästi, ne eivät kokonaan palaudu alkuperäiseen pienimpään mittaansa. Käytön aikana kaikkien vaippojen kuminauhat jonkin verran virttyvät, erityisesti yhdenkoon vaippojen tapauksessa. Tulee myös muistaa, että vaipat ovat tekstiilejä siinä missä t-paitakin. Mitä enemmän niitä käyttää ja pesee, sitä enemmän ne kuluvat. Vaipat joutuvat kuitenkin erityisen kovalle koetukselle. Harsot kestävät vaivatta kymmenenkin vuotta, mutta nykyaikaiset muotoon ommellut vaipat, joissa on hengittävää laminointia ja pehmeitä erikokoisia kuminauhoja, kuluvat käytössä. Keskimäärin puolen vuoden käytön jälkeen saatat siis joutua uusimaan osan vaipoista jos laminoinnit, kuminauhat tai tarrat virttyvät. Useimmiten vaipat kestävät kuitenkin hyvin hyvällä huollolla ja pesemällä vaipat oikein.
Pesu
- Pesuainetta tulee annostella koneeseen hyvin niukasti. Käytä aina lisähuuhteluohjelmaa.
- Vaipan tarrat tulee sulkea kaksinkerroin pesun ajaksi. Kakat voidaan huuhdella pönttöön esim. bideellä.
- Haluttaessa joitakin vaippoja voidaan liottaa, mutta ei kuitenkaan pitkiä aikoja. Liotukseen on olemassa pesupusseja. Laminoituja vaippoja ei yleensä suositella liotettavaksi, koska laminointi voi alkaa kupruilemaan.
- Huuhteluainetta ei voi kestovaippojen kanssa käyttää, koska ne liukastavat imukerrosta ja heikentävät imukykyä.
- Pesulämpötila on 40-60 astetta. Matala pesulämpötila on suositeltavaa. Jos pestään 40 °C:ssa, tulee pesuaineen kanssa lisätä desinfiointiainetta. Hyvä desinfektointiaine on Vanish Colour. Ruokasooda ja etikka ovat hyviä vain harvoin käytettynä, koska ne ovat vahvoja aineita ja kuluttavat vaippaa. Puoli teelusikkaa ruokasoodaa tai yksi ruokalusikallinen etikkaa on sopiva määrä.
- Mieto pulverimainen pesuaine on usein riittävä. Hyviksi testattuja pesuaineita ovat esim. Ecover, Hyvä Olo, Lumme, Attitude, Sonett. Nestemäinen Erinsan on osoittautunut ongelmalliseksi PUL vaipoille aiheuttaen laminoinnin heikentymistä.
- Herkkäihoisten ei tulisi käyttää entsyymipitoista pesuainetta, koska sitä jää kankaisiin ja kun kangas kostuu; entsyymi aktivoituu ja saattaa aiheuttaa ihottumaa.
- Zeoliittia sisältävää pesuainetta ei myöskään kannata käyttää. Tämä saattaa jättää tunkkaisen hajun ja tukkii kankaan hengittävät huokoset sekä on myös huono pesukoneelle. Se voi myös veltostuttaa kuminauhoja.
- Sitruunahappo-/ sitriinipitoista pesuainetta ei saisi käyttää. Se saattaa vaurioittaa laminointia kovettamalla sitä ja sitä kautta edesauttaa vaipan ennenaikaista kulumista. Happo myös syövyttää kuminauhoja. Sitä on monesti nestemäisissä pesuaineissa ja siksi kannattaa aina suosia pulverimaisia pesuaineita.
Jos kestovaippoja on tarkoitus säilyttää seuraavaa käyttäjää varten, niin ne tulee pestä lisähuuhtelulla ja ilman pesuainetta vielä yhden ylimääräisen kerran ennen säilytystä. Näin mahdolliset pesuainejäämät poistuvat. Jos pesuainejäämiä jää niin kuminauhat ja/tai laminointi saattavat vaurioitua säilytyksen aikana.
Kuivaus
Kuivaa vaipat aina kun mahdollista ulkona narulla auringonvalossa raittiissa ilmassa. Kestovaippoja ei saa kuivata patterilla eikä kuivausrummussa ellei siitä erikseen mainita.
Katso myös säästösetit: https://jutta.fi/tuote/taskuvaippa-bambufleece-onesize-tarrakiinnitys-saastosetti/