Sama aikuisten S-M malli sopii yleensä lapsille 8v eteenpäin. Istuvuutta voi tarpeen mukaan säätää korvalenkkejä solmuttamalla tai säätämällä istuvuutta maskin korvalenkeissä olevilla kumisilla säätönapeilla. Napin saa vedettyä pois, jos sitä ei tarvitse. Lapset saattavat tarvita niskalenkkiä, jolla maskin korvalenkit voi kiinnittää niskan taakse. Tämä sopii erityisen hyvin joillekin lapsille. Niskalenkin voi tilata erikseen. Voimme valmistaa maskin myös pienemmissä kokonumeroissa:
Koko 4-8 v. Laita tieto iästä lisätietokohtaan, jos lapsi on 4-8v.
Koko XS, 8-10 v. hoikkakasvoinen erikoiskoko. Laita tieto iästä lisätietokohtaan, jos lapsi on 8-10v ja haluat erikoiskoon.
S/M yli 8 v (oletus jos lisätiedoissa ei ole muuta)
Tämä malli on pestävä monikerrosrakenteinen malli, jossa on näppärä tasku erilliselle suodatin osalle. Maskissa on myös sisäänrakennettu nenän ympärillä oleva metallinen nenän muotoilu-osa, jolla saadaan tiiveyttä nenän alueelle. Lisäksi maskissa on tiiveyttä lisäämässä nenätoppaus, joka estää myös silmälasien huurtumisen. 4-8 v kooossa nenätoppaus tulee erillisenä ja sen voi itse kiinnittää tarvittaessa mikäli lapsella on esim. silmälasit.
Kuorirakennetta voi käyttää ilman suodatin osaa, sillä pelkkä maski ilman suodatinta sisältää neljä hybridimateriaalikerrosta. Maski on myös kevyt ja mukava päällä. Käytetyt materiaalit ovat turvallisia ja ihoystävällisiä (Oekotext 100) ja kestävät yli 90 asteen pesua. Maskin runko-osan hengitysvastus (paine-ero) on 20 Pa/cm2, joka on erittäin hyvä. FFP2 hengityssuojain standardin mukaan vastuksen tulee olla alle 40 Pa/cm2.
Pestävää osuutta on kehitetty perustuen tutkimustietoon kangasmateriaaleista ja kertakäyttöisten maskien kombinaatioista ja niiden suodattuvuudesta, hengitysvastuksesta, bakteerien keräävyydestä, ihoystävällisyyydestä sekä pesunkestosta. Myös istuvuus ja tiiveys kasvoilla on otettu huomioon. Kyseessä ei ole vain puuvillainen maski, joka suojaa mitä suojaa, vaan ns. hybridimaski, jossa on useampi kerros erilaista materiaalikoostumusta. Covid19 virus on hyvin pieni ja se ei kulje siksi suoraviivaisesti, vaan värisee Brownin ilmiön mukaan. Tekstiiliteknologisin keinoin se voidaan kaapata maskiin sähkövarauksella sekä törmäyttämällä ja imeyttämällä, ei varsinaisesti kankaan kudoksen tiiveydellä. Liian tiiviillä kangasrakenteella saadaa aikaan vain liikaa hengitysvastusta. Niin pientä kudottua rakennetta ei ole josta virus ei kokoluokkansa perusteella pääsisi läpi. Usein kangasmaskit valmistetaan aivan liian tiiviistä ja yksipuolisesta materiaalista ja muotoilu jätetään löyhäksi.
Ce vaatimusten mukaan maskiin ei myöskään saa jäädä liikaa bakteeripitoisuutta tuotannon aikana. Tämä on huomioitu valmistusprosessissa. Myös maskin toiminnallisuuteen vaikuttava ompelutekniikka on otettu huomioon. Maskin keskisauman kohdalla on jopa 12 kerrosta ja kerroksia ei ole ommeltu läpi. Välissä on tasku suodattimelle. Näin sauman kohta on oletettavasti maskin tehokkain kohta. Tätä emme ole kuitenkaan pystyneet mittaamaan, koska akretoidun laboratorion mittauslaitteistossa tarvitsee olla tasainen materiaali.
Kuori osa:
Rakenne (4 kerrosta):
– puuvilla
– non woven kankaat 3 kerrosta
– taskurakenne suodattimelle
Suodatin osa:
Jokaisen maskin mukana tulee yksi kokoon sopiva suodatin. Suodattimia voi myös ostaa erikseen.
Suodatin osan tekninen rakenne (5 kerrosta):
– hiilikuitu 1 kerros
– non woven kankaat 3 kerrosta
– melt blown kangas 1 kerros
Suodatin osalle on tehty laboratoriokokeet ja suodatusteho on 94%, joka vastaa hengityssuojain FFP2 suodatustehoa. Pelkkä suodatin ei kuitenkaan ole hengityssuojain.
Suodatin osaksi voit käyttää esimerkiksi nenäliinoja tai märkälujaa paperia tai vaikkapa jotain pestävää materiaalia. Hyvä pestävä materiaali on tähän malliin kaksinkertainen pala silkkiä tai polyesterihuivia (n. 10X10cm pala kaksinkerroin). Nämä materiaalit lisäävät malliin staatisuutta, joka voi estää pienien partikkeleiden läpäisyä. Meillä on myös myynnissä Pilvi antibakteerista bambukuituista biohajoavaa liinaa rullissa. Tämän etuna on antibakteerinen ominaisuus ja pehmeä ja kevyt rakenne. Näitä voi myös käyttää suodatin osaan.
Pestävällä maskilla on etunsa:
1. Joidenkin kertakäyttöisten maskien ihoa vasten oleva non-woven kerros saattaa aiheuttaa joillekkiin allergiaa, koska kuitu on rakenteeltaan hieman karkeaa.
2. Kertakäyttöisiä ei voi pestä, koska materiaali menettää elektrostaattisen varauksen ja väljettyy kostuessaan eikä enää ole sen jälkeen pitävä. Yhden pesun jälkeen läpäisevyys alentuu tutkimusten mukaan noin 21% . Tosin jos kyseessä on FFP2 tason suojain, niin pesun jälkeen suojaavus on silti korkeampi kuin alimpien suu ja nenäsuojaimien. Valmistajat eivät pesua missään nimessä suosittele.
3. Pestävän käyttö voi tulla edullisemmaksi.
4. Pestävä maski on hyvä olla varmuuden vuoksi jos kertakäyttöiset pääsevät loppumaan.
5. Kertakäyttöiset maskit on suunniteltu pääsääntöisesti terveydenhuoltoon. Tällöin maskia käytetään yleensä sisätiloissa ja toimenpiteissä ilman suurempaa liikehdintää. Kertakäyttöinen maski soventuu huonosti liikuntaan ja tavallisen ihmisen tavanomaiseen toimintaan, koska se heikkenee oleellisesti kostuessaan. Tämä johtuu ennen kaikkea niissä käytetystä ‘melt blown’ kerroksesta, jossa on sähkövaraus joka poistuu jos tuote kostuu ja siis käytön aikana. Pestävän mallin sähkövaraus on mahdollista rakentaa tekstiiliteknologisin keinoin, jolloin se säilyy ja uudistuu hankauksen vaikutuksesta.
Käyttötarkoitus:
Maski suojaa sinua itse hieromasta nenää ja suuta likaisin käsin. Maski on ns. pärskesuoja. Yleisesti ottaen kankaisten maskien suojausteho saattaa vaihdella paljon, koska materiaalikoostumukset vaihtelevat eikä valmistuksessa olevia ole välttämättä lainkaan testattu.
Tuotekehittely on vielä kesken. Maskin runko-osalle ei ole vielä CE- merkintää eikä siten kirurgisen maskin tai FFP1/FFP2/FFP3 suojaustason sertifikaattia. Eikä sitä sen vuoksi saa myydä henkilösuojaimena eikä myöskään tule käyttää korkeansuojaavuus tason vaatimiin tilanteisiin. Tuotekehittely vie aikaa, koska testauksia on paljon ja erilaisissa olosuhteissa, ennen pesuja ja pesujen jälkeen jne. Tavoitteena on saada nimenomaan maski, jossa suojaavuudessa päästään korkealle tasolle.
Jutta Product Oy:n näkemyksen mukaan olisi kohteliasta käyttää maskia tuntemattomien ihmisten läsnä ollessa, koska et voi olla varma oletko itse taudin kantaja ja ovatko muut. Poikkeuksena jos olet jo sairastanut taudin. Immuniteetista ei tosin ole minkäänlaista varmuutta tällä hetkellä, mutta oletettavasti se olisi ainakin lyhyen aikaa.
Varoitus:
– Jos sinulla on sellaisia sairauksia, joissa hengitysteissä voi aiheutua hengitysvaikeuksia suojamaskin käytöstä, konsultoi hoitohenkilökuntaa ja varmista onko sinun turvallista käyttää maskia ja minkälainen maski sinulle sopii parhaiten. Älä käytä suodatinta jotta hengitysvastus jää mahdollisimman pieneksi. Koska lapset liikkuvat paljon, on suositeltavaa käyttää maskia ilman suodatinta. Pienten lasten kohdalla, tulee maskia aina käyttää aikuisen valvonnassa. Lue käyttö-ohjeet huolella ja käytä maskia oikein.
– Älä käytä maskia tilanteissa, joissa happea on rajoitetusti kuten ahtaat tilat joissa on huono ilmanvaihto. Maskin käyttö saattaa tällöin aiheuttaa esimerkiksi huimausta tai pyörtymistä. Jos tunnet epämukavaa oloa käytön aikana, huimausta tai muuta vastaavaa, maski on saattanut vuotaa. Poistu saastuneelta alueelta. Korvaa maski uudella heti, jos hengitysvastus kasvaa epämukavaksi.
– Älä käytä maskia korkean suojaavuusasteen vaatimissa tilanteissa, esim. jos tiedät sairastavasi Covid19 sairautta tai hoidat potilasta tai perheenjäsenesi on sairastunut. (Maski+suodatin osa kombinaatiolle ei ole vielä CE merkintää). Tällöin tarvitset hengityssuojaimen, jossa on vähintään FFP2 tason suojaustaso ja joka on suunniteltu suojaamaan myös käyttäjäänsä sairastumiselta. Siinä tilanteessa valitse maski, jossa ei ole venttiiliä. Maski, jossa on venttiili ei suojaa muita, vaan virukset puhaltavat ulos venttiilin läpi. Hengityksensuojaimia käytetään terveydenhuollossa, kun hoidetaan potilasta, joka sairastaa ilmateitse (hiukkaskoko alle 5µm) tarttuvaa tautia.
Säilytys:
Tarkista, että tuote on moitteettomassa kunnossa ennen käyttöä. Säilytä maskit kuivassa, relatiivinen kosteus alle 50%, 0-25C, ei auringon valossa eikä lähellä syövyttäviä aineita.
Käyttö:
– Pese kädet
– Ota maski käsiisi korvalenkeistä siten, ettet kosketa valkeaan sisäpuoleen.
– Asettele maski suun ja nenän ja nenärauta ylöspäin ja vedä kiinnitysremmit korviesi taakse.
– Muotoile nenän kohdalta pehmeä rauta ihon myötäisesti.
– Pese kädet
– Älä koskettele maskia käytön aikana.
– Älä ota pois ja laita samaa takaisin ollessasi asioilla tai kaupassa.
– Älä roikota maskia kaulalla.
– Poista maski korvalenkeistä ja koskematta maskin ulko- ja sisäpuoleen.
– Käytetyn maskin voit laittaa pesuun tai erilleen / pussiin ja käyttää sitä uudelleen 7 vuorokauden suoja-ajan kuluttua. Laita käytetty maski paperipussiin, älä koske maskin sisäpintaan missään vaiheessa. Anna pussin olla koskemattomana 7 vrk. Voit laittaa pussiin päivämäärän, niin tiedät koska sen voi jällleen ottaa käyttöön. Virus on tutkimusten mukaan tuhoutunut noin kolmen vuorokauden kuluessa tesktiileiltä, mutta tähän vaikuttaa materiaali, lämpötila ja kosteus myös. Seitsemän vuorokautta pitäisi riittää, jotta maski on uudelleen käytettävissä.
– Uusi maski tulee aina laittaa päälle puhtain käsin koskematta sisäosaan.
– Likaantuneen/ käytetyn maskin voi pestä. Maski kestää 90 asteen pesun. Voit keittää myös kattilassa 15 min. Tässä ajassa viruksen on todettu kuolleen 90 asteessa.
– Samaa maskia voit käyttää uudelleen useita kertoja pesemällä se välillä. Maski ei kuitenkaan ole ikuinen, vaan se kuluu kovassa pesussa.
Tärkein suojaava tekijä on pysytellä etäällä muista ihmisistä ja pestä käsiä tiheään ja kunnolla. Ei myöskään kannattaisi oleskella yli puolentunnin aikoja suljetussa tilassa tuntemattomien kanssa. Maski suojaa nenän ja suun aluetta jossain määrin pärskeiltä, mutta tartunta voi myös tulla silmien kautta. Silmälasit eivät suojaa, koska niissä on sivuilla liian suuret aukot. Silmien suojaksi tarvitset suojalasit tai visiirin. Mm. kyynelnesteessä on todettu olevan virusta. Voit siis tartuttaa silmien kautta ja saada tartunnan itse hieromalla silmiäsi. Hatun käyttö vähentää hiuksiin tarttuneiden virusten määrää ja riskiä viruksen leviämisestä suuhun, nenää tai silmiin kosketuksen välityksellä.
Kaupassa asiointi/ sairaalassa tai apteekissa asiointi:
– Riskiä voi minimoida siten, että yksi perheenjäsen käy kaupassa
– Älä koske matkapuhelimeen asioinnin aikana
– Voit käyttää kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Laita käteen kun menet kauppaan sisään ja ota pois kun poistut kaupasta. Auton ovien avaamiseen ja auton lastaamiseen, käytä uusi pari käsineitä ja heitä nekin pois ennen kuin lähdet ajamaan autoa. Likaisten käsineiden ja suojamaskin kanssa ei kannata mennä autoon.
– Kun tulet kotiin, riisu ulkovaatteet ja kengät eteiseen. Jätä avaimet ja käsilaukku esimerkiksi pussiin eteiseen. Jätä myös ostokset eteiseen. Mene vasta sen jälkeen käsien pesulle. Ostokset ja tarvikkeet voit sitten sen jälkeen käydä yksittäin puhdistamassa esim. puhdistusliinalla ja laittamassa paikoilleen. Putsaa myös oven kahvat.
– Pese kädet joka välissä.
– Sairaalassa asioinnin jälkeen olisi hyvä peseytyä kunnolla ja pestä myös hiukset.
Suojamaskien valmistuksesta:
Maskit ommellaan Hyvinkäällä ja Ryttylässä. Maskit ja niidet osat desinfiodaan desinfiointilaitteistolla kuten autoklaavissa. Ce standardin mukaan maskien bakteeripitoisuus mitataan. Tuotekehittelyn yhteydessä ilmeni, että tavanomainen ompelutyö vaikkakin hanskoin ja suojamaskein valmistettuna aiheuttaa maskiin bakteeripitoisuuden joka liikkuu Ce standardin raja-arvoilla. Tästä syystä valmistusprosessiin kuuluu myös viimeistelyn desinfiointi. Näin taataan maskien hygieenisuus.
Standardoinneista:
Eu:ssa hengityssuojain standardin mukaan tuote jonka tarkoitus on suojata käyttäjäänsä ilmateitse tulevaa vaaraa vastaan, olisi täytettävä hengityssuojain standardi. Suu-ja nenäsuojaimiin on oma standardinsa. Tämän standardin mukainen tuote, vaikkakin samoista materiaaleista rakennettuna kuin hengityssuojaimet, ei saa luvata suojaavuutta käyttäjälleen, koska se ei ole hengityssuojain standardin alla. Tuote kuitenkin suojaa käyttäjäänsä tehokkaasti. Luultavimmin Suomen viranomaiset takertuivat tähän sotkuiseen standardointiin ja ryhdyttiin sittemmin kertomaan etteivät suu-ja nenäsuojaimet tai kankaiset maskit suojaisi käyttäjäänsä. Totta on, ettei käytäjän suojaamista saa luvata näiden lakien valossa, mutta se ei silti muuta sitä tosiasiaa, että ne voivat kuitenkin suojata. Suodatusteho mitataan yhtä lailla myös suu- ja nenäsuojain standardissa ja ne ovat hyvinkin tehokkaita ja toimivia. Tosin teho ilmaistaan keskimäärisenä suodatustehona, kun taas hengityssuojaimissa se ilmaistaan vähimmäintehokkuutena. Suu- ja nenäsuojaimet suojaavat siis tosiasiallisesti käyttäjäänsä sen mukaan minkälaatuisia ovat, standardoinneista huolimatta.
EU:ssa ei myöskään ole huomiotu, että suojainta tarvittaisiin kansalle ja erikokoisille ihmisille ja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Eu tasolla Ce standardointi on käytännössä suunniteltu miehille ja lääkäreille. Naisten kokoa ei ole otettu huomioon, puhumattakaan lapsista. Standardoinnissa ei ole otetu huomioon sitä mahdollisuutta, että suojain rakennettaisiin muista kuin kertakäyttöisistä materiaaleista ja toimimaan muissakin olosuhteissa kuin paikallaan ollen sisätiloissa. Akretoidut testimenetelmät on tehty kertakayttöisille ohuille materiaaleille, joissa kaikki rakenteet ovat samanpaksuisia ja joissa sähkövaraus perustuu kertakäyttöisyyteen. Suodatustehokkuuden testimenetelmissä prässätään materiaali tasaista levyä vasten, joka kaiken lisäksi sovetuu parhaiten suuriin miehille sopiviin kokoihin. Tehokkaat pöyheät ja innovaatiiviset uudet rakenteet muodostavat tehokkuutta myös ilmavuuden ansiosta. Akretoidut testimenetelmät voivat siis kaiken kaikkiaan antaa liian pienen arvon tällaiselle rakenteelle. Lisäksi mittalaitteiston koko on liian suuri istuville maskeille, jotka on suunniteltu lapsille ja naisille.
Kolmas merkittävä ongelma EU:n Ce standardissa on se, että raja-arvot ovat pienempiä kuin useissa muissa maissa. FFP2 raja-arvo on 94%, kun samaa luokkaa Kiinan, USA:n ja Etelä-Korean standardeissa se on 95%. Lisäksi ongelma on myös se, ettei EU:n standardissa ole lainkaan mittausta niin pienelle partikkelille kuin Covid19 virus. Amerikkalaisessa suu-ja nenäsuojastandardissa tämä mitataan sekä samoin Kiinalaisessa. Amerikkalaisessa standardissa raja-arvo on suurin. Tästä syystä testaamme myös Amerikkalaisen standardin mukaan, koska se kuvastaa suodatustehoa juurikin Covid19 virukselle.
Kaiken kaikkiaan tarvittaisiin uusi standardi kansan käyttötarkoituksiin. Standardin tulisi tukeutua testimenetelmiin, joilla tosiasillinen suodatusteho saadaan mitattua myös uusista ja innovatiivisista pestävistä rakenteista. Standardointi on kuitenkin pitkä prosessi eikä uutta varmasti saada lähiaikoina. On kuitenkin hyvä huomata, että nykyisissä standardeissa on puutteita kun on kyse kansalle tarkoitetuista maskeista.
Miksi maskia kannattaa käyttää?
Ryhmäsuoja:
Maskien ryhmäsuoja perustuu siihen olettamaan, että maskeja käyttää koko ryhmä tai suurin osa. Tällöin yksilötasolla suojaaminen ei ole niin absoluuttisen tarkkaa, vaan tartunnalta on mahdollista välttyä esim. tilanteessa jossa maski vahingossa liikahtaa kasvoilta. Ilmaan ei kerry niin suuria määriä virusta kun kaikki tai melkein kaikki käyttävät maskia.
Yksilösuoja:
Maskia kannattaa käyttää, myös huonompaakin, sillä mitä vähemmän viruskontaktia ihminen saa, ja vaikka saisikin siten taudin, tauti näyttäisi olevan keskimäärin sitä lievempi mitä pienemmän annoksen virusta tulee saaneeksi. Kannattaa siis käyttää aina joka tapauksessa jotain suojaa suun ja nenän edessä, mieluummin liian usein kun harvakseltaan. Turhasta käytöstä ei ole haittaa, mutta käyttämättä jättäminen saattaa koitua kohtalokkaaksi. Lisäksi uusimpien alustavien tutkimusten valossa on viitteitä siitä, että maskien käyttäjille näyttäisi mahdollisesti muodostuvan hiljalleen jopa immuniteetti. Käsityksemme mukaan tämä liittyy samanlaiseen teemaan kuin allergia hoidoissa tutut siedätyshoidot, joissa annetaan allergeenia hyvin pieniä annoksia ja ihminen pystyy muodostamaan vasta-ainetta. Turvaväli on hyvä lisä, mutta huomioitavaa on ettei se yksin mitenkään riitä, sillä virus pysyy ilmassa noin puoli tuntia ennen kuin alkaa laskeutumaan pinnoille ja leviää suljetussa tilassa ainakin 4,5 metrin säteelle. Ja esimerkiksi hississä, se ei pääse laskeutumaan tai se mahdollisesti nousee edestakaisin ilmaan. Lisäksi hisseissä on usein teräspintoja, joiden pinnoilla virus säilyy jopa päiviä. Hissiin ei siis missään olosuhteissa pitäisi mennä ilman maskia, vaikka olisi yksinkin. Maskia käyttämällä voi siis säästyä tartunnalta, mutta ilman maskia ja käsiä tiuhaan pesemällä ei voi välttää ilmateitse tarttuvaa tautia mitenkään. Samoin visiiri ilman maskia on koko lailla huono idea. Jos tulee hengittäneeksi saastunutta ilmaa tarpeeksi paljon, tilanne on jo menetetty, eikä siihen käsien pesu mitään enää auta. Käsien pesu on toki tärkeää ja pesulla vältät itse sotkemasta itseäsi omilla likaisilla käsillä, joihin virusta on saattanut tarttua. Visiiri suojaa silmiä.
Oireettomat:
Taudin suurin tarttuvuus eli suurin virusmäärä leviää kun tartunnasta on kulunut 6-7 päivää ja silloin se on vielä oireeton. Oireita alkaa muodostua vasta muutaman päivän kuluttua tästä niille kenelle oireita tulee. Suurin tartuttavuuspiikki on siis aina oireettomalta. Kuka tahansa hyväkuntoisen oloinen voi siis levittää virusta tehokkaasti jos on tartunnan saanut.